Eğitim döneminde öğrencilerde görülen davranış bozuklukları
Ülkemizde ve dünya üzerinde verilen eğitimlerde temel amaç, topluma faydalı bireyler yetiştirmektir. Fakat bu durum bazı zamanlarda istenilen sonuçları verememektedir. Bu yazımızda sizlere eğitim döneminde çocuklarda görülen davranış bozukları ve bunların sebeplerinden bahsetmeye çalışacağız.
Eğitim döneminde, öğrencilerin davranışlarında bazı bozukluklar meydana çıkmaktadır. Fakat bu durum sebebi bilinmediğinden, bilinçsiz bir şekilde tekrarlanıp, alışkanlık meydana çıkarmaktadır. Bu davranış bozukluklarının başlıca belirtileri; kıskançlık, yalan söyleme ve küfür etmektir.
Kıskanç Olmak: Özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerde görülen bu durum, bir öğrencinin diğer bir öğrenciyi kıskanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Öğrenci, diğer öğrencinin kendinden üstün olduğu ve ona ayrıcalık tanındığı düşüncesine kapılır. Burada, devreye öğretmenin girmesi ve tüm öğrencilere eşit davranması gerekmektedir. Bu sebeple öğrenci diğer öğrencinin, her türlü hareketi öğretmene şikâyet etme gereği duyar ve bu sayede diğer öğrencinin, öğretmenin gözünden düşmesini istemektedir. Bu sorun öğretmenin öğrencileriyle birebir ilişkide olmasıyla çözülebilir.
Yalan Söylemek: İlkokul çağında öğrencilerin çoğu, yalan söyleme eğiliminde bulunmaktadırlar. Bunun sebebi ise otorite korkusundandır. Okula geç kalan öğrenci, başka bahaneler üreterek yalan söylemeye başlar. Sorun, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin sistemi elden geçirmesiyle ve öğrencileri sıkmayacak şekilde yönetmeliklere uymasıyla çözülecektir.
Küfür Etmek: Küfür etme eylemi, hemen her dönem öğrencilerinde görülen bir davranış bozukluğudur. Kendini tehdit altında hisseden öğrenci, bu durumdan sıyrılmak amacıyla, öfkesine yenilerek küfür eder. Küfür etme eylemi, genellikle sosyal çevreden gelen bir etkileşimdir. Küfür eden öğrencinin çevresinde mutlaka küfür eden bireyler vardır. Bu sorunun çözümü öğrenciyi bu çevreden soyutlamaktır.
Bir önceki yazımız olan Bir öğrenci sınava nasıl hazırlanmalıdır? başlıklı makalemizde gelecek hedefi, sınav ve sınava çalışmak hakkında bilgiler verilmektedir.